sunnuntai 28. elokuuta 2016

Tervetuloa Sugriin – tarinoita sugrien seikkailuista

Sugri ry on suomalais-ugrilaisen kielentutkimuksen opiskelijoiden ainejärjestö, johon ovat tervetulleita myös muuten alasta kiinnostuneet. Sugri järjestää peli-, hengailu- ja lauluiltoja, sitsejä, bileitä, sekä matkoja suomalais-ugrilaisten kansojen pariin. Viime vuosina matkoja on järjestetty mm. Göttingeniin ja Pécsiin kansainväliseen opiskelijakonferenssiin IFUSCOon sekä Mordvan tasavaltaan ja Marinmaalle. Kaiken tämän touhuilun lomassa sattuu ja tapahtuu kaikenlaista etenkin matkoilla mutta myös kotimaassa.
 Me, Sugrin tuutorit, lähdimme selvittämään vanhemmilta ja uudemmilta toiminnassa mukana olleilta opiskelijoilta heidän kokemuksiaan.

- Mervi, kerro omin sanoin Sugrista.
- Viinapään vahvistamisen lisäksi Sugri on antanut lisää varmuutta puhua eri kieliä, vaikka niitä osaisi vain vähän. Sugriaikojen ansiosta kirjahylly on pullollaan kielitieteellistä kirjallisuutta. Ilman Sugria en olisi ehkä uskaltanut lähteä Udmurtiaan vuonna 2008. Lisäksi Sugri on opettanut kärsivällisyyttä, esim. rzd-sivujen käyttö, taloudenhoito, sähköpostihelvetti… Sugrissa saa vertaistukea ja apua oli sitten tyhmä tai fiksu olo.

- Otso, mites se Tartto sun fuksisyksynä?
- …

- Mari ja Seera, teidän seikkailut Marinmaalla. Kertokaa jotain jännää siitä reissusta.
- Volgan yö. Se oli kuuma yö se.

- Atte, kuinka päädyit mukaan Sugrin toimintaan suomen kielen opiskelijana?
- Rehellisyyden nimissä täytyy paljastaa, että on tässä tullut oltua toinen jalka sukupuun oksanhaaralla jo hyvän aikaa. Pääainevalinta ei ollut helppo. Suomen opiskelu ei kuitenkaan sulkenut (saati sulje) ovia Sugrin ainejärjestötouhuilta. Sugrissa ja Sugrin tapahtumissa on mukava, tiivis ja omintakeinen meininki. Eikä sovi unohtaa mahdollisuutta matkustella suomalais-ugrilaisen maailman eri kolkkiin!

- Reetta, mikä on Sugrissa parasta?
- Se, että porukka on tosi samanhenkistä.

- Hensku, mites ne sun Neukkusitsit onkaan sujunu?
- Ei puhuta siitä.
- Kerro nyt edes vähä jotain.
- Noh, tarjoileminen on ihan kivaa… Mutta ei siitä ehkä sen enempää – ainakaan tällai kirjotettuna.


- Tomi, kerro jotain Sugrin tutustumisbileistä.
- Öö, kai sinä tiedät yhtä hyvin kuin minä? Siellä voi juoda viinaa.
- Sitäkin, mutta myös tanssia jalkansa kipeiksi Italmasin tahtiin, syödä hyvin ja tutustua vanhoihin sugreihin, jotka kertovat mielellään lisää tarinoita erinäisistä seikkailuistaan.